طرز تهیه حلیم خانگی کش‌دار

بستنی موزی - بستنی گیاهی و سالم
بستنی موزی – بستنی گیاهی و سالم
جولای 24, 2020
خواص انجیر
خواص انجیر
جولای 31, 2020

طرز تهیه حلیم کش‌دار و خوشمزه در خانه

حلیم یا هلیم یکی از لذیذترین و مقویی‌ترین غذاهای سنتی ایرانی است. معمولا حلیم را در به عنوان صبحانه میل می‌کنند. همچنین حلیم یکی از نذری‌های پرطرفدار در ماه‌های محرم و صفر است. اما بازار حلیم‌پزی بیشتر از همه ماه‌های رمضان داغ است و مردم برای افطار سفارش می‌دهند.

هلیم یا حلیم؟

به نظرتون هلیم درسته یا حلیم؟ خوب تا جایی که من دیدم هر دو دیکته استفاده می‌شود. و در واژه­نامه دهخدا به هر دو صورت این کلمه ثبت شده است در خصوص یکی از معانی واژه حلیم و هلیم آمده است:
حلیم : گندم با (با: آش)، هریسه و آن آشی است معروف (لغتنامه دهخدا جلد 19 ص787 ذیل کلمه حلیم)
هلیم: به فارسی عبارت از مرق و گوشت و گندم مهراء پخته است و در افعال مانند هریسه خوراکی است که از بلغور و گوشت پزند و در ضمن پختن پیوسته به هم زنند تا لعاب گیرد و سپس بر آن روغن و گونه ای از ادویه معطر- بیشتر دارچین- ریزند.(لغتنامه دهخدا جلد49 ص 257 ذیل واژه هلیم)

خاطرات من از حلیم پختن

قدیم‌ترها وقتی خیلی بچه بودم، حدود ۴ یا ۵ ساله، هر سال روز ۲۸ ماه صفر همیشه همسایه هایمان نذری حلیم می‌دادند. با اینکه روز عذاداری بود به ما بچه‌ها خوش می‌گذشت. به زور خودمان را بیدار نگه می‌داشتیم تا در کنار بزرگترها باشیم. و در حیاط  بزرگ خانه خاور خاله و حیاط خاله بهجت بازی کنیم.

واقعا یادش بخیر. همسایه‌ها در حیاط زیر انداز می‌انداختند و تا صبح تمام همسایه‌ها بیدار می‌ماندند و دیگ حلیم را هم می‌زدند. چه شب‌هایی بود. از غروب تا صبح ۲۸ ماه صفر تمام شب یا تو حیاط می‌دویدیم یا توی کوچه.

سرتونو درد نیارم. از اون روزا خیلی گذشته بعضی از همسایه ها هنوز توی همان کوچه هستند. حیاط خاور خاله هنوز همونجوره اما خاورخاله دیگه خیلی پیر شده و نمی‌تونه نذری بده. هر سال میدن بیرون براشون می‌پزه و پخش میکنن.

وقتی از اون محله رفتیم مادر منم جداگونه برای خودش تو حیاطمون می‌پخت ولی خوب کم کم دیگه این رسم رو کنار گذاشتیم.

حالا هر از گاهی برای خودمون حلیم درست می‌کنیم و از اونجا که مادرم بسیار کدبانوست حتما باید خودش تهیه کنه. البته راستشو بخواین ما هم جز حلیم مامانم حلیم دیگه‌ای رو قبول نداریم.

حقیقتش من گوشت دوست ندارم و دوست دارم اگر گوشتی تو غذا باشه کامل محو بشه. حلیم کش دار هم اصلا دوست ندارم چون گوشتش کاملا مشخصه داخلش.

ولی خوب لم درست کردن حلیم کش دار هم بهتون میگم.

اگر از این نوع حلیم که خودم دوست دارم دوست دارید؛ برای سفارش حلیم خانگی می‌تونید دو روز قبل سفارش بدین تا براتون تهیه کنیم. برای سفارش دادن حلیم خانگی به اینستاگرام ما مراجعه کنید و در دایرکت پیام دهید و یا به واتس اپ شماره ۰۹۳۹۵۸۶۶۳۶۲ پیام دهید.

شکر یا نمک

راستی شما حلیم را با شکر می‌خورید یا نمک؟

چرا همیشه بین این دو گروه جنگه؟ آقا جان دلایل هر دو گروه منطقیه البته اون نمک خوراش منطقی‌تر. من خودم با شکر می‌خورم. ولی کاملا به نمک خورا حق می‌دم.

حالا بریم سراغ طرز تهیه حلیم

 

دوستان عزیز و همراهان کوک استپس با اینکه خیلی راحت می توانید حلیم را از بیرون تهیه کنید، اما درست کردن آن در خانه صفای دیگری دارد.

مواد لازم

(لیوان دسته دار فرانسوی)

  • گندم پوست کنده یکی و نصفی لیوان
  • گوشت ۲۵۰ گرم گوسفندی
  • نمک به مقدار لازم
  • روغن و دارچین 

طرز تهیه حلیم در خانه

گام 1: گندم یک روز قبل خیس کرده چند بار آبشو عوض

گام 2: گوشت رو جدا میپزیم

گام 3: گندم رو میزاریم میپزه. در حین پختن هر از گاهی هم میزنیم که ته نگیره. آبشم زیاد بریزید وقتی جوشید زیرشو کم کنید تا اروم اروم بپزه. چند ساعتی تا گوشت و گندم بپزن و وا برن طول می کشه. صبور باشید و هم بزنید هر از گاهی.

گام 4: وقتی گندم حسابی له شد گوشت رو اول با گوشت کوب برقی حسابی له میکنیم و بهش اضافه میکنیم. کمی هم نمک اضافه می کنیم. خیلی نمک نمیزنیم چون بعضی ها دوست دارن با شکر بخورن نگمکش زیاد بشه جالب نمیشه

گام 5: یکمم که گوشت و گندم با هم پختن با گوشتکوب برقی گندم ها را چرخ می کنیم تا حلیم یکدستی داشته باشیم. سفتی حلیم به حد دلخواه رسید خاموشش کنید. و توجه کنید که بعد خنک شدن یکم سفت میشه. کل پختش تقریبا ۵-۶ ساعت میشه تا حسابی جا بیافته

حلیم رو با کمی روغن و دارچین معمولا تزئین میکنن و میل میکنن. من خودم هیچ وقت روغن نمیریزم. تو عکس برای تزئین ریختم.

نکته برای کش دار شدن حلیم

اگر با گوشتکوب برقی حلیم را که کنید حلیم کش دار نمی شود. اما به نظر من بسیار خوشمزه می شه.

اما اگر طبع و سلیقه شما حلیم کش دار می پسندد.، باید بدانید که گوشت ها را با گوشکوب سنتی های خودمان می کوبیم تا رشته های گوشت مثل کلافی در هم شود و به هم بپیچد. نباید گوشت خرد شود موقع کوبیدن. سپس به گندم اضافه کنید.اینجوری حلیم شما کش دار می شود.

این مقدار برای 5 نفر مناسبه . البته بستگی به حجم غذایی که میخورید داره.

اگر دوست داشتی برای دوستاتم بفرست تا اونا هم درست کنن.

همراه کوک استپس باشید برای یاگیری یک آشپزی ساده.

عکاس میترا قربانی

نظراتتان را برای ما بنویسید. و ما را در اینستاگرام و پینترست دنبال کنید.

 

 
محصولات تازه کوک استپز

بالاترین کیفیت
طعم خوب غذاهای خانگی


انواع غذاها ترشیجات، شیرینی ها، نان ها، خورش ها


دستور پخت غذاهای دیگر

دیدگاه بگذارید

avatar
  Subscribe  
Notify of
مشاهده دستورهای پخت